Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

ÉLETTÖRTÉNETEK A PSZICHOTERÁPIÁBAN

Ár:
3.400 Ft
2.618 Ft
Kedvezmény: 782 Ft
Kedvezmény: 23%
Cikkszám: 137222
ISBN: 9786155443459
Központi raktár: Előjegyezhető (6-12 munkanap)
Menny.:Darab

Ingyenes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén

Kisker vásárlóknak INGYENES szállítás 25 000 Ft-tól.

Nagyker vásárlóknak INGYENES szállítás 100 000 Ft-tól.

Tartalom és részletes adatok

Termék tartalma: A pszichoanalízisről egy kliens megjegyzése alapján a kezdetektől tudjuk, hogy beszélgető kúra. Mégis, fél évszázadon keresztül valamifé naiv realisztikus világképi keretben nem az volt a fontos, ami a terápiás interakcióban történik, hanem amit ez a kliens súlyos, mintegy ontológiai valóságáról, rögzüléseiről, áttételeiről, fejlődéséről tükröz. Ezt a helyzetet két mozzanat változtatta meg. Az egyik alulról, a dívány alá rejtett magnetofonból indult. Mahl s a nyelvész Hockett az 1950-es években kezdte klinikai beszélgetések során a habozásokat s hibázásokat mint a konfliktusok jegyeit tettenérni. A másik mozzanat a filozófia és az irodalomértelmezés világából eredt. Paul Ricoeur 1967-es könyve a freudi klinikai értelmező munkát az irodalmi műértelmezéshez hasonlítja, s ezzel elindítja a klinikai munkán belül is az elbeszélő fordulatot. A kliens egy élettörténetet ad elő egy sajátos perspektívából, s a terápia során egy új történet kialakítása zajlik.
Ezt az elbeszélő fordulatot valósította meg a magyar klinikumban Lust Iván, valamint szövegelemzési eszközök kidolgozásával a szociálpszichológiában László János. Berán Eszter és Unoka Zsolt könyve a klinikai narratív fordulat új szintje s új színtézise. Szintézisük elméletileg sok újat hoz. Összekapcsolják a klinikai narratív kutatást a mai kemény kognitív emlékezetlélektan epizodikus és önéletrajzi konstrukciókat elemző törekvéseivel, s a klinikai beszélgetés mint társalgási kontextus William Labov indította szabályközpontú elemzésével.
A könyv klinikus olvasóinak azonban még fontosabb a könyv klinikai anyaga és a kínált elemzési módszerek. Itt már nem egyedi beszélgetési példákról van szó, s nem a klinikus intuiciójának narratív rizsával való megtámogatásáról. Szisztematikusan rögzített szövegeket kapunk, melyekhez jól követhető s mindenütt indokolt nyelvtanozó elemzés révén kapcsolódik egy olyan kódolás, ami a feszültségek nyelvi jegyeit a segítséget kereső ember perspektívakeresésének tüneteiként mutatja be.
A kötet elméleti útmutató, elgondolkoztató klinikai tárház és a klinikusok új elemzéseinek kis kátéja. Remélhetőleg sok feszültségjegyet nem mutató beszélgetések révén válik majd a hazai klinikusok új narratíváinak iránytűjévé.

BESZÁLLÍTÓ ORIOLD ÉS TÁRSAI KFT.
KIADÓ ORIOLD ÉS TÁRSAI
NYELV MAGYAR
SZERZŐ UNOKA ZSOLT
KÖTÉSTÍPUS PUHATÁBLÁS

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Keresés