Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

MAGYAR POLITEIZMUS

Ár:
2.000 Ft
1.540 Ft
Kedvezmény: 460 Ft
Kedvezmény: 23%
Cikkszám: 148668
ISBN: 10000000001848
Központi raktár: Utolsó 5 Darab raktáron
Boltjainkban: Előjegyezhető (6-12 munkanap)
Menny.:Darab

Ingyenes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén

Kisker vásárlóknak INGYENES szállítás 25 000 Ft-tól.

Nagyker vásárlóknak INGYENES szállítás 100 000 Ft-tól.

Tartalom és részletes adatok

Termék tartalma: Az egyistenhit vagy monoteizmus az egy, élő, és személyes Istenbe vetett hit, illetve a róla szóló tanítás. Ellentéte a többistenhit (politeizmus). A Föld lakosságának mintegy fele tartozik a három nagy monoteista vallás (Ábrahámi vallások) valamely csoportjához, ezek a zsidó vallás, a kereszténység és az iszlám.
*
Az animizmus (lat. lélek): a vallás első formája, bár bizonyos elemei már a mágikus világnézetben is megjelennek. Az animizmus szerint a világ dolgai lélekkel bírnak, s ezek a lelkek magától a dologtól vagy elválhatnak, vagy nem. A mágikus eljárások során a dolog lelkét technikailag kísérlik meg befolyásolni, a vallásban viszont erre már nem látnak lehetőséget, hanem imákhoz és áldozatokhoz fordulnak.
*
A politeizmus tehát az egyistenhit ellentéte, azaz a több isten létezésébe vetett hitet jelenti. Maga az elnevezés szóösszetétel, mely a „poli” (jelentése: „sok”) és a „teosz” (jelentése: „Isten”) görög szavakból jött létre. Az emberiség történelme során a politeizmus volt a meghatározó istenszemlélet. Legismertebb ókori formáit a görög/római mitológiában találjuk (Zeusz, Apolló, Afrodité, Poszeidón, stb.), napjainkban pedig a hinduizmus rá a legékesebb példa.

Érdekes megfigyelni, hogy általában a politeista vallásokban is van egy Isten, aki magasabb rendű az összes többinél – például Zeusz a görög/római mitológiában, vagy Brahman a hinduizmusban...
*

A vallások fejlődésének csúcspontja a monoteizmus - vallják a monoteisták és más haladáspártiak. Úgy vélik, hogy az emberek ősi mitikus szemlélete az animizmus, amit a politeizmus követ. Annak továbbfejlődött változata, letisztult és logikus következménye az egyistenhit.

„E szemlélet hívei a kultuszok terén is valamiféle fejlődésben gondolkodnak. Hiszik, hogy a kinyilatkoztatáson alapuló monoteizmus felsőbbrendű a mítoszokon alapuló többistenhitnél... A vélt monoteizmus többnyire nem más, mint csökevényes politeizmus. Ha egyáltalán beszélhetünk a kultuszok, illetve a vallások fejlődéséről (inkább csak változásáról), akkor csak a mítoszok kultuszai ellenében létrejövő vallások (kereszténység, iszlám) mondható annak. E két hiten kívül ugyanis minden más »vallás« csak kultusz...”

„...A keresztény Szentháromság tana burkoltan képviseli a politeista gondolatot... De akkor felül kell vizsgálni a Bibliát is, és feltehetően egyes korábban apokrifnak minősített írásokat kell majd „kanonizálni”, és az egész keresztény tanítás felülvizsgálatra szorul...”

*
„A Magyar Politeizmus” című ezen kiadványt a fenti kérdéskörökkel, azok magyar vonatkozásaival mélyebb kontextusban is ismerkedni akaró, az ősmagyarok természetkultusza, az istenül tisztelt természeti erők kérdésköre, a magyar ősvallás egyes aspektusai, a nyers természetimádáson alapuló ősvallásunk, a vándorlás, honfoglalás korának csillagimádása, továbbá Babba Mária személye, a „Magyarok Istene” gondolatköre stb. iránt érdeklődő olvasóink figyelmébe ajánljuk.

BESZÁLLÍTÓ ŐSI ÖRÖKSÉGÜNK ALAPÍTVÁNY
KIADÓ ŐSI ÖRÖKSÉGÜNK ALAPÍTVÁNY
NYELV MAGYAR
SZERZŐ BOGNÁR JÓZSEF
KÖTÉSTÍPUS PUHATÁBLÁS
OLDALSZÁM 155

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Keresés